יום שלישי, 15 בספטמבר 2020

כתיבה ללא תכנון: חוויה ממקור ראשון

למי שמכם יצא לפשפש בסדרה על תכנון ספר, הגיע למסקנה שכל מה שקשור אליי ואל תכנונים... לא הולך ביחד. ברמה מזוויעה שאין לתאר. בינתיים הצלחתי אולי לתכנן סיפור בעל מספר פרקים. זה היה סיפור מתח שניסה להתחקות אחרי הסגנון של שרלוק הולמס, כלומר, מסתורין שאילץ אותי לתכנן. האם התוצאה הייתה מוצלחת? לפי אתר סיפורי המעריצים שפרסמתי בו... לא, או שזה פשוט לא מה שאנשים מחפשים, בהתאם לשאר הסיפורים באתר. 

אני לא יכולה להתגאות בגמירתם של הרבה סיפורים. היו לי סיפורים קצרים לאורך השנים, רובם נאבדו. היו לי ניסיונות לסיפורים ארוכים, אולי רק לאחד היה סוף לפחות. את כולם גמרתי אחרי כמה פרקים והם ננטשו. עם זאת, היו לי שני סיפורים ב"אורך מלא". האחד, כתבתי בכיתטת ז'-ח', והדמויות התבססו על סדרת טלוויזיה שראיתי בזמנו. לקחתי את העיקרון של הדמויות, שיניתי את השמות ואת מקום ההתרחשות לישראל של שנות ה-90 (אפילו שהספר נכתב בשנות ה-2000).

בספר הזה, לא היה ניסיון לתכנון. לא היה לי כל ידע על כתיבה יוצרת וכלי העזר היחיד שהיה לי זה אני. גם אם ידעתי פחות או יותר בראש, לא באמת ידעתי מהו מבנה של סיפור וכיצד לבנות דמויות. אלה דברים שלא למדתי לפני כתיבת הסיפור הזה.

לאחר מכן, הכתיבה ננטשה למשך שנים. חזרתי קצת בסוף תקופת הצבא וגם קצת אחרי עם סיפורים קצרים. ואז, הגיע החופשה בין השנה השנייה לשלישית באוניברסיטה, קיץ 2018. כיוון שלא הייתי בלימודים הייתי, כמו לא מעט צעירים, משוטטת ביוטיוב. ואז עליתי על סרטון. אני אפילו לא זוכרת על מה, אבל אני זוכרת של מי. פרסמתי כמה וכמה סרטונים שלה. ג'נה מורסי (Jenna Moreci) הייתה זו שפתחה בפניי עולם שבו זו לא רק אני לבד מול הנייר. יש מישהו שנותן הכוונה.

אז התחלתי לקחת את העניין יותר ברצינות. עברתי על סרטונים שונים, בהתחלה רק שלה, בהמשך של נוספים, בהם קיבלתי התרשמות רחבה יותר על העולם הזה. עולם, שעד אותו רגע, הוזנח לחלוטין כמעט.

החלטתי לעשות צעד גדול: להתחיל סיפור באורך שלם, כלומר "ספר" של ממש.

באותה תקופה, ראיתי שתי סדרות שלהן היה אלמנט ספרותי משותף: מישהו שהיה בעבר בצבא, התאכזב מתפקודו ובחר לעזוב אותו. וזו הייתה יריית הפתיחה.

כמו רבים וטובים שראו סרטונים כאלה לפניי, גם אני שמעתי שוב ושוב את העצה של תכנון ספר. כאמור, זה משהו שבקושי התנסיתי בו, בטח לא בסדר גודל כזה. אז התחלתי את התכנון. הדמויות קיבלו מאפיינים כלליים יותר מאשר איפיון של ממש לצורך כתיבת התכנון. כתיבת התכנון התנהלה באופן כרונולוגי לחלוטין. כתבתי חלק נכבד מהסיפור, אבל לא הגעתי ממש עד לסוף.

תחילה הסיפור נכתב במספר יודע כל. במהלך תחילת הכתיבה, החלטתי להמיר את הכתיבה לגוף שלישי עמוק (בעל איכויות של גוף ראשון, אבל מסופר בגוף שלישי). לספר היה גיבור אחד ויחיד: קילגן.

קילגן החל את דרכו ולא נדרשו יותר מדי פרקים בשביל לתת לו נפח שלא היה קיים בתכנון. כבר בשלב התכנון, הייתה דמות נוספת, שנועדה להוות דמות משנית שהופיע די מוקדם ודי הרבה. לדמות הזו קראו סייבק. מטרתו העיקרית של דמות זו הייתה יצירת עלילת משנה רומנטית, לצד התפתחותו כאדם. עם זאת, לסייבק לא היה תפקיד ממשי בעליל. כמובן שבדיעבד, ברור לי שזו הייתה טעות, אבל בעת כתיבת התכנון, הדבר לא עלה בדעתי. אולי חשבתי שאצליח לשלב אותו בדרך יותר משכנעת.

אז התחלתי לכתוב. פרק ראשון, פרק שני, פרק שלישי... ואז, הדמות המשנית, התחבבה עליי. פתאום, לא כל כך רציתי להשאיר אותו דמות משנית. אז הוספתי לו סיפור רקע בפרק 4. את העיקרון הכללי של פרק 5 הצלחתי לשמור פחות או יותר, אבל כשהסתכלתי על המשך התכנון הבנתי דבר אחד: אין כמעט שום דבר שאני רוצה להשאיר בו.

ופה, החל מעגל הקסמים. הסיפור נותר ללא כל עלילה נראית לעין. ולכן, הייתי צריכה להמציא את עצמי מחדש. ובזאת, הממלכה ממנה הגיע קילגן איבדה את מקומה. תחילה חשבתי עוד להכניס אותה בדרך אחרת. אולי אני אשתמש בדמות אחרת כדי להגיע לאותה נקודה. הבנתי שזה לא ילך. אני חושבת שלפחות 4-5 פעמים שיניתי את הסוף של הסיפור. ואף על פי שכל פעם הסוף השתנה, המשכתי לכתוב, לפעמים עם שינויים קלים בלבד של מה שקרה קודם.

לומר שאני זוכרת בוודאות מה היה כל אחד מהסופים? ממש לא, אבל אני זוכרת שהיו שם כמה שינויים. שינוי קו המחשבה הביא איתו שינוי בשתיים מהדמויות המשניות. והרומן שתכננתי לקילגן? ירד מהפרק, ושינויים רלוונטים נעשו בעריכה.

אבל בסופו של יום, הספר גמור. עם התחלה, עם אמצע וסוף. בערך 150 עמודים. הסיפור אינו מושלם, ובעריכה הנוכחית (רביעית במספר), אחרי שלא היו עריכות גדולות מדי, פתאום אני מוצאת את עצמי משנה קטעים. בעיקר מורידה, לעיתים מחברת. הבנתי שיש דברים שהם מיותרים או לא מוסברים טוב. לא עוד סתם תיקוני שגיאות כתיב (היו שינויים נוספים עוד קודם, פשוט עכשיו הם מאוד מורגשים מבחינתי).

בסופו של יום, עם כל העריכות, עדיין לא היה שינוי מהותי של ממש בעלילה. לפעמים קורה לעורכים שהם נאלצים לשנות את כיוון העלילה באופן קיצוני. אצלי... זה לא קורה (הודות לקוראי הבטא שאינם קיימים). מבחינתי, זו העריכה האחרונה. הסיפור ימצא את מקומו בוואטפד בשל חוסר תקציב.

והיום?

במהלך העריכה הקודמת, עלה לי רעיון לסיפור חדש. הוא אפילו תוכנן מראש. הסיפור הזה, בניגוד לקודם, הוא על טבעי במקום פנטזיה, כך שהוא מתרחש בעולם שלנו. הסיפור נכתב באנגלית ולא בעברית (בניגוד לסיפור הקודם).

אז זוכרים את התכנון מראש? כמו שאתם מנחשים, התכנון לא שרד הרבה. אולי הוא לא גרוע בהכרח, אבל חשבתי שיהיה יותר מעניין לראות איך הדמות הראשית מתפתחת יותר מאשר לראות איך כל שאר הדמויות מגוננות עליה. אז כרגע נשארתי עם שלושה צירים אפשריים לקחת את העלילה. רק שהפעם... בהתאם לסוף שאבחר אצטרך לבנות את שאר העלילה. הפעם, אני לא אוכל לשנות את הסוף כל חמש דקות. אני אשאיר את שלב ההתלבטות אחרי העריכה הנוכחית.


אז זהו, זה אני והניסיון יוצא הדופן שלי. כי לרב האנשים יש סוף בראש ליותר מ-5 פרקים רצופים... רוצים לשתף? מוזמנים!

יום שלישי, 1 בספטמבר 2020

כיצד לייחד דמות?

בהמשך לפוסט יצירת דמויות והצגת כמה דמויות במקביל בעקבות סרטון על קביעת הסצנה (תרגום שלי: ל-setting the scnee) מאת ג'נה מורסי (הסרטון העלה נקודות שונות שלא אעסוק בהן (כי אני מנסה להיות מקורית), בקבוצת הכותבים בה אני חברה עלתה השאלה: איך אני מייחד דמות?

יש את האנשים המעצבנים שזה בא להם בקלות יחסית (היי, שלום, נעים להכיר), אבל יש את אלה ש... צריכים עזרה. אז בשביל מה אנחנו פה אם לא לעזור לאנשים? עכשיו השאלה מי יעזור לי לעזור לכם....

אז... אחרי שיצרנו דמות באמצעות הפוסט המוזכר לעיל (או בלעדיו), עלינו להביא כמה דברים בחשבון:

גיל
בת כמה הדמות? האם היא צעירה ומרגישה שהיא מוכנה לטרוף את העולם? האם היא מבוגרת ומלאת ניסיון חיים? האם היא מלאת מרץ (לא שבלתי אפשרי להיות בעלי מרץ בגיל מבוגר, אבל ככל שמתבגרים, למרץ יש נטייה לרדת).

מגדר
האם הדמות של גבר או אישה (מבחינת מין)? האם יש היא בעלת אופי "גברי" יותר או "נשי" יותר? כמובן שאם זו אישה מותר לה לשחק כדורגל ואם זה גבר מותר לו להתעניין באופנה, אבל אתם צריכים לנסות לחשוב לאיזה כיוון הדמות נוטה. לעיתים, ייתכן שבתכונות מסויימת תהיה נטייה לכיוון "גברי" ובאחרות לכיוון "נשי". כך למשל, מישהי יכולה לאהוב מאוד קניות (מאפיין "נשי") אבל ללכת למכון כמו מטורפת (מאפיין "גברי").

נכון, החלוקה למאפיינים גבריים או נשיים היא יותר תפיסתית מאשר מוכחת מדעית, אבל כאשר המאפיין סותר את המגדר (ואת המין לפעמים), אתם בהחלט עלולים למצוא אנשים מרימים גבה. אין רע בזה, אבל זה חלק בלתי נפרד מהסיפור.

סטטוס בחיים
טוב, כמובן שסטטוס וגיל לא פעם הולכים יד ביד. עד גיל 6 אנחנו בגן, משם עד 18 בתיכון, צבא, לימודים, עבודה... ובכל זאת, הולך להיות הבדל בין בחור בן 21 שרק סיים צבא לבין בחור בן 21 שעכשיו סיים את התואר שלו. מן הסתם זה תלוי בעוד דברים, אבל זה גם עניין. כמובן, שגם סוגים שונים של עבודה/לימודים מתאימים לאנשים שונים. לרב אדם שלא סובל אנשים, לא הולך להיות פסיכולוג או רופא. אדם שמפחד לקחת סיכונים לא יקח עבודה מסוכנת (פיזית או כלכלית) וכו'.

סטטוס נוסף שיש לקחת בחשבון הוא משפחה. האם הוא נשוי? גרוש? אלמן? האם אלה נישואים בריאים? האם זה זוג בגיל התיכון שהתחתן? האם יש לו ילדים? איזה מן הורה הוא?

ואיך לא: סטטוס כלכלי. האם הוא חי מהיד לפה או ירש מיליונים מההורים? כמובן שיש אנשים באמצע, אבל כל אלה משפיעים.

סביבה
סביבה יכולה לכלול הרבה דברים: עבודה/בית ספר, שכונה/עיר/מדינה, משפחה. כיצד כל הגורמים האלה מעצבים את האדם להיות מי שהוא? האם הוא חי בשכונת פשע? האם הוא חי בשכונה של מיעוטים? האם העבודה שלו בעלת משמעת נוקשה? האם המשפחה שלו מלאת מריבות? האם לסביבה שלו יש יחס מסויים כלפיו (אוהד או חיובי)?

עבר
אילו דברים בעבר משפיעים על חייו היום? אהבה נכזבת? האם הוא נפצע בקרב או בתאונה? האם הוא חווה חוויה בילדותו שממנה קשה לו להתאושש עד היום?

תכונות אופי
יש תכונות אופי עם השפעה יותר דומיננטית על האישיות מאחרות. מאחר כרוני? הבוסים שלו ישנאו אותו, החברים והמשפחה שלו יכעסו עליו, אך לא די בזה כדי לעצב את האישיות. סמכותיות? טובה למקום העבודה, האם היא רלוונטית בהכרח עם חברים? אם יש מישהו יותר דומיננטי, יתכן שהסמכותיות תאבד מהשפעתה.

כמו כן, יש תכונות שהולכות יחד: מופנמות לא פעם הולכת עם ביישנות, שקדנות לא פעם מלווה בחריצות.

מערכות יחסים
מערכות היחסים ממש לא חייבות להיות רומנטיות. לא פעם, מערכות יחסים עם אנשים שונים מוציאה צדדים שונים מהאדם. מה שתעזו להגיד להורים אולי לא תעזו לומר לחברים ולהפך. אתה  מורה יתנהג בשונה עם תלמיד ועם המנהל שלו. ייתכן שבמקומות חדשים אדם ביישן ועם חברים שלו הוא דווקא פתוח.

צורת דיבור
כל אחד מדבר אחרת: האם היא מדבר הרבה או מעט? מהר או לאט? האם הוא שוכח מילים? האם יש לדמות סלנג בשפה או לא?  נכון שיש מבוגרים שמשתמשים בסלנג, אבל שימו לב שהם משתמשים בפחות ביטויים. האם יש לה ניסיון חיים? האם היא משתמשת במילים גסות?

בנוסף, לאנשים שונים יש נטייה לחזור על מילים מסויימות יותר מאחרות. ולא, אני לא מדברת על המילות הרגילים כמו "אני" או המכה של השנים האחרונות "כאילו". לא פעם מדובר במילות סלנג כלשהן: פגז, סחתיין, מה שתגיד. האם הם פונים למישהו (או לקבוצה מסויימת) באופן מיוחד? האם הדמות קוראת לכל המכרים הקרובים "כפרה"? האם היא עולה חדשה וניתן לא פעם למצוא ביטויים משפת המוצא שמשתרבבות בדיבור? לא פעם בשפה האנגלית (אבל לא רק) ניתן למשל למצוא את הכינוי "איש זקן" (old man) ככינוי לאבא. בארץ לא משתמשים בביטוי הזה... וטוב שכך. האם היא נוטה להשתמש במר/גברת (עוד משהו שלא מאפיין את הארץ)?  כמה צורת הדיבור שלה משתנה בהתאם לסביבה שלה?

לצורך דוגמאות, כיוון שכרגע יותר קשה לי לזכור מכלול של דמויות אחרות שקראתי עליהם, נלך על אחת הדמויות המרכזיות בסיפור שאני כותבת: קילגן.

  • גיל (28): צעיר בסך הכל, אך כבר מתחיל להרגיש את הגיל. מרגיש שיש לו די ניסיון, במיוחד לעומת הדמויות הצעירות ממנו בלפחות חמש שנים. 
  • מגדר (גבר): אין לי מה להוסיף מדי, אין לו מאפיינים "נשיים" מדי, אבל אנחנו נגיע לזה אחר כך.
  • סטטוס בחיים: נמצא במחתרת במדינה שלו, חשד תחת עינם המשגיחה של ממלכת בוהו (חסר אונים לעיתים, מרגיש שמתייחסים אליו כאל ילד). ללא מערכת יחסים כלשהי על אף שהוא כמעט 28, מה שהופך אותו למכור לצבא כביכול.
  • סביבה: קילגן הגיע מממלכה שמושפעת מאירופה של העבר, אז אתם יכולים להעלות על הדעת שדברים כמו מיניות נזילה פחות באים בחשבון שם. העולם שלו מתחלק לשניים: גברים ונשים. ואצלו שחור זה בהחלט לא צבע חגיגי.
  • עבר: חייל ששירת את ארצו (מרגיש מחוייב לארצו), אהבה נכזבת (היא עדיין רודפת אותו), אח בכור לתאומים (דוגמה לאיך חיי משפחה אמורים להיות)
  • תכונות אופי: הבחור אימפוליסיבי וזה מסבך אותו בהמון צרות. מצד שני, כשהוא לא חושד או כועס על חצי עולם, הוא מנסה כמיטב יכולתו להכנס לתפקיד האח הגדול מול הצעירים ממנו.
  • מערכות יחסים: קילגן מתאים את ההתנהלות שלו, במיוחד בהתחלה, בהתאם לדמות איתה הוא מתמודד. כך למשל, עם המלכה הוא רשמי, אף שהוא לא מעלה בדעתו כמעט להיות רשמי מול מי מהנסיכים. 
עוד דוגמה (הפעם בת): למריה
  • גיל (25): אף שהיא מתנהגת כאילו היא כל החיים לפניה, למעשה היא די מאחור: עד לא מזמן גרה עם ההורים, אין בין זוג (ההתייחסות הינה לעולם ממנו היא באה, ולא לעולם פה).
  • מגדר (אישה): תשאלו את הקימורים שלה, היא בהחלט אישה. עם זאת היא דומיננטית, עומדת על שלה ו... הפיוז שלה קצר.
  • סביבה: לא הרבה ידוע על הסביבה שלה, למעשה, מעצם היותה דמות משנית. אנחנו רק יודעים שעד לא מזמן חיה עם ההורים, ושהיא רוצה להיות קוסמת מים מוצלחת כדי להיות בעלת כוחות ריפוי.
  • עבר: היא מחליטה לנסות עם קילגן אחרי דחייה מחפירה.
  • תכונות אופי: לא פעם, אנחנו מוצאים אותה כועסת. כאילו אי אפשר למצוא אותה רגועה.
  • מערכות יחסיםן: חברה של אנקרה וקיימת הערכה בין השתיים. שונאת את סייבק ורבה איתו כל חצי דקה. ועם קילגן... טוב, בואו נגיד שמשתנה. 

סיפורים מוכרים עם טוויסט

  מכירים את זה שיש כל מיני רעיונות שחוזרים על עצמם מיליארד פעם, בדרך כלל בז'אנר הרומנטי? זה מרגיש שזו אותה גברת קיטשית באותה אדרת קיטשית...