יום ראשון, 16 באוגוסט 2020

תרגיל כתיבה: הבא לי שיר ואצור לך סיפור

ם הכותבים למיניהם חשופים למוזיקה, ויש מביניהם כאלה שאפילו מתעניינים בשירה (poetry). אבל בין אם אתם מתעניינים בשירה או רק בשירים עם לחן, זה לא משנה, כי בשניהם אתם יכולים להשתמש.

שירים (songs או poems), מכילים רעיון כלשהו, ולעיתים סיפור כלשהו, אבל את רב הסיפור לא מספרים לכם. אז התפקיד שלכם, ניחשתם נכון... הוא לכתוב את הסיפור שהשיר לא מספר!

השיר יכול להיות כאמור, עם מנגינה או בלי, חדש או ישן, בעברית או בכל שפה אחרת. אתם אפילו לא חייבים לדעת את המילים המדוייקות של השיר, אלא הרעיון שלו מספיק.

אני יודעת שזה קצר, אבל אין מיליון דברים לכתוב על זה. ותעשו לכם טובה, נסו לא לקחת שירים ממחזות זמר. ואם אתם לוקחים... נסו להעניק הסתכלות שונה לחלוטין עליו!

רעיונות נוספים:

אתם בכלל בקטע של מוזיקה קלאסית?! אז אולי ספרו לנו איך אתם הופכים את המנגינה לסיפור!
יהיו אנשים שפחות יאהבו את הרעיון הזה: התנ"ך (או אם אתם מעדיפים, הברית החדשה) מלאים בטקסטים שאם נקרא פשוטם כמשמעותם, מגוללים סיפורים שחסרים בהם יותר מדי פרטים. אז נכון, לאורך השנים נאספו כתבים שונים שבכוונתם להבהיר את הכתוב. אבל לקרוא את זה ולהמשיך עם הסיפור הזה, זה פשוט קל מדי. למה שלא תנסו לחפש פרשנות שונה לחלוטין מהמקובלת. ושיהיה ברור, זה תרגיל ספרותי בלבד, אין במהותו כדי לסתור את הפרשנות המקובלת. פשוט משחק של טקסט. התנ"ך קדוש לכם מדי? לכו לברית החדשה.

יום שבת, 1 באוגוסט 2020

אלמנטים ספרותיים (Tropes)

אלמנטים ספרותיים הם למעשה כל רעיון שנמצא בספר. זה יכול להתחיל ממשהו כמו "הגיבור הראשי הוא גבר" עד ל"ערפדים צמחוניים" (כינוי לערפדים שניזונים מחיות או אינם ניזונים באופן ישיר מבני אדם).

כל ספר (או סיפור קצר) באשר הוא למעשה הינו מכלול של אלמנטים ספרותיים (עלול להקרא "אלמנטים" כקיצור בפוסט). כל רעיון שחשבתם עליו... כבר כנראה נעשה. בינתיים הרעיון היחיד שאולי לא נעשה פעמיים זה ערפדים מנצנצים בשמש, אם בערפדים עסקינן.

אז אם הכל נעשה... אז מה, אני מעתיק/ה?
בערך כמו שאתם מעתיקים כשאתם משתמשים במילים שמישהו אחר משתמש. אני לא מדברת כמובן על ציטוט מדויק באורך פסקה. אם מישהו רשם "אני אוהב אותך", ונחשו מה, גם בסיפור שלכם יש את המשפט הזה, זו לא גנבה. כל עוד זה לא משפט שהוא סימן היכר מיוחד של הספר, לא מדובר בגנבה.

כפי שצוין כאמור, אלמנטים ספרותיים חוזרים על עצמם ביותר מיצירה אחת. מה שמבחין בין יצירות הוא כמובן, הביצוע. יש שיאמרו שהארי פוטר ופרסי ג'קסון מכילים הרבה אלמנטים ספרותיים דומים (אני אאלץ להאמין להם), ויש כאלה שיותר קל להם לראות את הדמיון מהשוני, אך בכל זאת, קיימים לא מעטים שרואים בהן כמקוריות ולא כהעתקה אחד של השני. למשל, שניהם השתמשו בקרברוס, הכלב התלת ראשי המאיים מהשאול בסיפורי המיתולוגי היוונית (קראתי על זה שניסיתי להבין מה לעזאזל ההתלהבות מפרסי ג'קסון ואז גיליתי שזה ספר לא לגיל שלי). אז... סביר להניח ששניהם העתיקו מהמיתולוגיה, אך כמובן, זה לא הדמיון היחיד בין השניים. אלמנט נוסף הוא הבחור הרגיל, הבחורה החכמה והבחור המצחיק, אלמנט ספרותי שמתברר די נפוץ בספרי פנטזיה לנוער (אם מישהו מכיר את הסדרה "הובוס ספר הקסמים הגדול", גם היא כוללת שלישייה כזו. וכן, גם אני הייתי פעם ילדה).

באילו אלמנטים ספרותיים להשתמש?
בסופו של דבר, בחירה שלכם. יש אלמנטים ספרותיים מסויימים שיותר מתאימים לז'אנרים מסויימים ואפילו לקהל יעד (גיל/מגדר). כך למשל, דמויות שהן רעות פשוט כי ככה ואין להן מורכבות, ניתן למצוא יותר בספרי ילדים. גיבורי על עד היום נתפסים יותר כמשהו גברי מאשר נשי, והם נוטים להיות... גברים בעצמם.

אלמנטים ספרותיים שמהם כדאי להימנע הם קלישאות (הקישור מוביל לפוסט בו מצויינים כמה מהם וגם דרכים להימנע מהם להפוך לקלישאתיים מדי). יכולים למצוא באינטרנט רשימות של קלישאות (אלמנטים בשימוש יתר) באינטרנט באנגלית. במידה ותהיה דרישה, אעשה פוסט נוסף בנושא.

בסופו של דבר, סיפור הוא יותר משילוב של אלמנטים. ספרים יכולים לכלול אלמנטים דומים אבל אופן הביצוע הוא שונה. לכן, חשוב האיך ופחות המה.

חושבים שיש אלמנט שיכול להוסיף המון לסיפור? לכו על זה. חושבים שאלמנט שאתם אוהבים עלול לעשות בדיוק את ההפך? אולי כדאי שתוותרו.

מעולם לא עבדתי עם אלמנטים. איך אני מתחיל/ה עכשיו?
אני אגלה לכם סוד... אני עצמי לא עובדת עם אלמנטים ספרותיים. הכוונה היא לא שאני הבן אדם הכי מקורי בעולם, אלא שאני נעזרת בהם באופן לא מודע. כמובן, לפעמים יש דברים שמוצאים חן בעיניי, בין אם בבדיה או במציאות שאני משלבת. ואפילו התחלתי את הסיפור שלי עם אלמנט ספרותי שמצאתי בשתי סדרות במשותף. והאמת היא, אין צורך לחפש באופן יזום אלמנטים. ככל שאתם מחפשים אותם פחות, הסיכוי שלכם להיות מקוריים גדל.

אז... בשביל מה עשינו את כל הדיון הזה?
כי כמו שכדאי שבנאי ידע באילו אבני יסוד הוא משתמש, כדאי שגם אתם. בהחלט יכול להיות שלא תכתבו על בסיס אלמנט ספרותי או שתחשבו שהוא מקורי לחלוטין אפילו שנעשה בעבר. אבל שילוב האלמנטים עוזר לבחון האם היצירה שלכם מקורית או למעשה חוזרת על יצירת קיימת.

גם אם לצורך העניין אתם כותבים סיפור מעריצים, נשאלת השאלה האם אתם מחפשים משהו שיהיה דומה למקור או שמא מחפשים משהו חדש. למשל, אם תסתכלו על סיפורי מעריצים של שרלוק הולמס, תמצאו שהרבה מהם כוללים יחסים רומנטיים בין הדמויות הראשיות. הם נאלצים להשתמש באלמנטים אחרים משהיו במקור. לעומת זאת, מי שמנסה לכתוב סיפור תעלומה בנוסח שרלוק הולמס, צריך לנסות לשחזר את האלמנטים. לא שזה קל, מניסיון לחקות את שרלוק הולמס, אבל האלמנטים של הדמויות חייבים לחזור על עצמם פה. כי כן, בסוף, גם חלקים מהאישיות שלהם יכולה להיות אלמנט (ווטסון: מספר מגוף ראשון שאינו הגיבור, הולמס: העדפת שכל על פני רגש).


אז זהו! יש לכם מה להוסיף? שאלות? מוזמנים לרשום בתגובות.

סיפורים מוכרים עם טוויסט

  מכירים את זה שיש כל מיני רעיונות שחוזרים על עצמם מיליארד פעם, בדרך כלל בז'אנר הרומנטי? זה מרגיש שזו אותה גברת קיטשית באותה אדרת קיטשית...