מה זה אירוע מחולל?
מכירים את זה שאומרים החיים של מישהו לפני ואחרי? אז לפני ואחרי המאורע המחולל.
האירוע המחולל הוא המאורע שגורם לסיפור לשנות את כיוונו. הדרמטיות שבדבר.
אירוע מחולל יכול להיות הסיבה לכתיבת הספר (אם כי לפעמים זה דווקא הסוף).
דוגמה תהיה נחמדה
קחו למשל את הסיפור של שלגיה (המקורי, לא "סיפורה של המלכה הרעה"). אף שהיו מספר מאורעות שתרמו בחלקם להתקדמות העלילה (מותה של אמא של שלגיה, הנישואין מחדש, מותו של האב), המאורע המחולל בסיפור הוא זה שהראי אמר למלכה שהיא לא היה יפה, אלא שלגייה. ויי זמיר. בעקבות המאורע המחולל, הסיפור החל לנוע: הצייד ניסה להרוג את שלגיה, שלגיה ברחה ליער והגיעה לבית הגמדים וכו' וכו'. אפשר לומר שהמאורע המחלל או אירוע מכונן, כלומר, אירוע שגורם לטלטלה בחיינו. טוב, אולי לא תמיד, אבל זה בהחלט מה שקורה ברב ניכר של הפעמים בספרים.
איפה יהיה המאורע המחולל?
איפשהו בהתחלה. זה לא חייב להיות הפסקה הראשונה או אפילו הפרק הראשון, אבל כדאי שזה גם לא יהיה אי שם באמצע. אחרת, תגידו לי, מה אתם עושים חצי ספר? מספרים על החיים הבלתי משתנים של אנשים? תלוי כמובן באורך הפרקים, אבל כדאי שזה יהיה בהתחלה (כמובן, שיש פער בין סיפור בן 1000 מילים בפרק לבין 5000 מילים בפרק).
האם המאורע המחולל יכול להתרחש מחוץ לסיפור? (לפניו)
על מנת לפשט את העניין, התשובה היא לא.
גם אם היה איזה מאורע כלשהו שהיה מאוד חשוב לסיפור אבל לא קרה בו, עדיין הדמות שלכם הייתה צריכה לעבור משהו שיגרום לה לתזוזה.
יכול להיות שהמשפחה של הדמות הראשית שלכם נרצחה לפני הסיפור. נקודת המפנה תהיה היציאה למסע נקמה. מה שאומר, שאנחנו לא יכולים למצוא את הגיבור שלנו באמצע. אלא אם כן באמצע המסע שלו חל שינוי כלשהו שטורף מחדש את הקלפים.
וגם אם הייתה איזו נבואה ישנה או משהו מהעבר שצץ, מה שחשוב הוא לא מה היה פעם, אלא איך הדמות הראשית פוגשת אותה במהלך הסיפור.
מה שכן, המאורע המחולל יכול להיות בפתיח. במקרה כזה, הפרק הראשון יגיע זמן קצר לאחר הפתיח (וכנראה לא בפער של 500 שנה). כך למשל, ב"סיפורה של המלכה הרעה" האירוע המחולל, מציאת הראי, מתרחש בפתיח. אבל הפרק הראשון הוא המשך ישיר לפתיח. אבל גם אם יעברו כמה ימים, לא יקרה כלום.
ואם יש לי שתי דמויות ומעלה?
יכול להיות שכן... ויכול להיות שלא.
אני אתחיל מהדבר הקל: לפעמים לשתי הדמויות יש בדיוק את אותו אירוע מחולל. בסיפורים רומנטיים, למשל, הפגישה בין השניים היא האירוע המחולל. אז לא צריך להיות גאון הדור בשביל להבין שיהיה פה מאורע מחולל אחד.
אבל... יש גם מקרים שבהם הקשר בין שתי הדמויות הרבה יותר רופף. מה אז?
למשל בספר "הסיפור שאינו נגמר", אפשר לומר שהיו שני מאורעות מחוללים: המאורע המחולל הראשון היא כשבסטיאן (מקדם עלילה ראשוני) גונב את הספר. המאורע המחולל השני הוא כשאטריו נשלח למסע להציל את פנטזיה (מקדם עלילה משני). בלי אף אחד מהמאורעות, לא היינו יכולים להגיע לסוף הספר, נכון?
כנ"ל בסיפור "זר בממלכה חדשה/שלי", אין קשר בין ההגעה של קילגן לממלכת בוהו לבין זכייתו של סייבק בתחרות ראשות הקסם (מי יהיה אחראי לסוג הקסם המסוים בממלכה). כל אחד מהמאורעות היה יכול לקרות גם אילולא התרחש המקרה השני. אם נסתכל על סיפורו של כל אחד בנפרד, אכן, זהו המאורע המחולל. אך האם זהו המאורע המחולל של שניהם יחד? אולי דווקא הפגישה ביניהם (שמתרחשת לפני זכייתו של סייבק בתואר ראש קסם) היא המאורע המחולל של הספר?אחרי הכל, דרכם של השניים נפרדו וישפיעו זה על זה. אז אולי... בכל זאת?
נו, אז אני אתן לכם להחליט אם זה מאורע מחולל אחד או שניים. לא קראתם? זה בסדר, הסיפור מופיע באתר (קחו בחשבון שהפרקים די ארוכים).
רוצים לספר על המאורעות המחוללים שכתבתם או קראתם? שתפו!
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה