מאפייני בן הלוויה (1)
- לא מיומן כמו הגיבור
- נאמן לחלוטין לגיבור
- לא מת (אלא בטרגדיה)
- מספק ייעוץ ותמיכה לצד קונפליקט
- לרב באותו מין של הגיבור
- מעניק פאן קומי למערכת היחסים הרומנטית של הגיבור
- מטיל אור גם על חוזקותיו וגם על חולשותיו של הגיבור
מה הם לא? (2)
סוגים של בן לוויה- ההפך הגמור: יש את הגיבור ויש את תמונת המראה שלו. החל מאישיות ויכולת ועד מין, גזע וגיל. דמויות מסוג זה יכולות להיות בני לוויה אבל הן נוטות לרב להדגיש את עליונותו של הגיבור, ולעיתים לא קיים להן הרבה ערך נוסף.
- מנטור/מורה דרך: הוא לא יכול להיות בן לוויה אם יש לו יותר מה להציע מלגיבור. בן לוויה מעצם מהותו צריך להיות שווה לפחות לגיבור, ולגיבור יש יותר מה ללמד אותו מללמוד ממנו. בעוד בן לוויה נמצא לצד הגיבור לאורך כל מסעו, לא כך עם מנטור/מורה דרך.
- הגיבור של סיפור אחר: בסופו של דבר, בסיפור לרב יש גיבור אחד. עם זאת, יש דמויות, שאמנם משמשים כבני לוויה, אבל באותה מידה, היו יכולים להפוך אותם לגיבור. עם זאת, לפעמים הם יכולים להתפתח עד כדי פרוטגוניסט נוסף (co-protagonist)
- המשרת: במקרה שמדובר בנבל, הם למעשה סוג של נבל משנה. הדמות הראשית היא שמובילה, באופן כפוי או לא, את מעשיהם. לא פעם אנשי סוד.
- העוזר: בניגוד למשרת, העוזר לא פעם יכול אפילו להרגיש את עצמו שווה לגיבור, אפילו שלמעשה, כשמו כן הוא, הוא עוזר לגיבור ואין לו היכולת להיות הגיבור בכוחות עצמו. עם זאת, הוא רואה בגיבור מעין מנטור או לפחות מישהו מומחה יותר.
- החבר הכי טוב. החבר הכי טוב מהווה קונטרה לגיבור, הוא מוציא ממנו צד אחר שלו, אבל גם עוזר לו להישאר עצמו.
- המוח: לא פעם, הם מקבלים מקום הרבה פחות מכובד. הם אלה שעוזרים לדמות הראשית למצוא את תוכנית הפעולה, אך הגיבור יהיה מי שיוציא אותה לפועל. לא תמיד הגיבור מודע למקומו של בן הלוויה, אבל הקורא כן.
- הכוח: יש להם את היכולת להתמודד לבד... אבל אולי לא תמיד את השכל או לפחות את האסטרטגיה הנכונה לעשות זאת
- האתנחתא הקומית: מכירים את הדמות הזו שלפעמים נדמה שכל מטרתה היא לשעשע? הרי שזו הדמות.
לעיתים עלול להיות שילוב של שניים (כנראה בעיקר אנחנתא קומית עם אחד מהאחרים).
מתי נשתמש בבן לוויה?
מן הסתם שבהתאם למה שרשום בכותרת הראשונה, אבל בואו ננסה לחשוב מחוץ לקופסה. כי... האינטרנט לא חושב כל כך בנושא. לפעמים יש לי דוגמאות מספרים ולפעמים זה יותר מסדרות/סרטים, אז אנסה להביא דוגמה כללית.מתי נשתמש בבן לוויה?
שם בעת צרה
לפעמים הגיבור שלנו מדוכדך או בצרות, או שהוא צריך כתף תומכת. או אפילו סתם מישהו להסתבך איתו ביחד בצרות.
אדם נוסף שמשרת אותה מטרה כמו הגיבור הראשי
בגרסאות שונות, ליטל ג'ון (ג'ון הקטן) ולמעשה כל חבורתו של רובין הוד עובדים יחד בשביל להשיג את אותה מטרה: הפלת השלטון הנוכחי עד שובו של המלך ריצ'ארד כמו השבת הסדר על קנו ודאגה לעניים.
כשאנחנו רוצים להדגיש איכויות מסויימות של הגיבור
בגרסאות שונות, ליטל ג'ון (ג'ון הקטן) ולמעשה כל חבורתו של רובין הוד עובדים יחד בשביל להשיג את אותה מטרה: הפלת השלטון הנוכחי עד שובו של המלך ריצ'ארד כמו השבת הסדר על קנו ודאגה לעניים.
כשאנחנו רוצים להדגיש איכויות מסויימות של הגיבור
1) איכויות חיביות - ווטסטון מדגיש את יוצאות הדופן של שרלוק הולמס. ווטסון מייצג את האדם הנורמטיבי, בעל יכולת הקשה סבירה שלא מתעמק יותר מדי בדברים הקטנים. כאשר אנחנו מסתכלים מנקודת המבט של ווטסון, יותר קל לנו להתפעם מיכולותיו של שרלוק הולמס.
2) איכויות שליליות - בניגוד להארי פוטר, הנבחר, הרמיוני עובדת קשה ומגיעה לתוצאות. לא פעם, הארי פוטר נחלץ מצרה הודות לידע שלה.
כשאנחנו צריכים מישהו שייתן לגיבור קונטרה
לפעמים הגיבור שלנו בוחר בדרך הלא נכונה, לפעמים כיוון שהוא פועל מהרגש, לפעמים בגלל גירויים. במקרים האלה, תפקיד בן הלוויה הוא להחזיר את הגיבור שלנו לדרך הישר.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה