יום שלישי, 1 בפברואר 2022

מקדם עלילה משני (Deuteragonist)

 אחחח... לפעמים עדיף עברית. יותר קל לעין D: ולא, נשבעת שלא המצאתי את זה. טוב, נו, אולי את השם בעברית 

מהו מקדם עלילה משני?

אמנם יש לו תפקיד חשוב בסיפור, ולפעמים הוא אפילו המספר, אבל יש מישהו שמזיז את העלילה יותר ממנן. נחשו מי? ניחשתם! מקדם העלילה הראשי (פרוטגוניסט). והאמת? כעיקרון, יכול להיות יותר ממקדם עלילה משני אחד ואז מתחילה חלקה של מקדם עלילה שניוני (השני הכי חשוב) ומקדם עלילה שלישוני (השלישי הכי חשוב). אבל זה לגמרי בסדר שיהיה לכם רק אחד כזה. כך למשל, יש שטוענים שהרמיוני ורון הם מקדמי עלילה משניים, אך אפשר להתווכח מי השניוני ומי השלישוני.

ואם אין לי...?

אז תמשיכו הלאה בחייכם, הכל טוב. באמת, זו לא חובה או משהו.

אז למה כדאי לי?

כי מקדם העלילה המשני מדגיש את איכויתיו של מקדם העלילה הראשי. כך למשל ווטסון, שמייצג את האדם הממוצע, מדגיש את איכותיו יוצאות הדופן של שרלוק הולמס (ולא רק המוח שלו...) הוא אמנם לא עוד דמות ראשית, אבל הוא יכול לתרום מספיק בשביל להעשיר מאוד את הסיפור.

אז... מה עליי לדעת?

קיימים שלושה סוגים של מקדמי עלילה משניים:

1) בן הלוויה: זה יכול להיות חבר או עוזר. הם נותנים תובנות שונות למקדם העלילה הראשי. לפעמים יכולים לשמש בתור משענת רגשית או אפילו אתנחתא קומית. שתי הדוגמאות שהובאו מעלה עונות להגדרה הזו.

2) בן/בת זוג: בן/בת הזוג מעוררים צדדים במקדם העלילה הראשית שאחרים לא. הם גורמים להם גם לעשות דברים שלא היו עושים עם דברים אחרים. לפעמים בן/בת הזוג הוא דווקא המספר, כפי שקורה בספר "דמדומים" (או כך נטען לפחות): אנה סוון היא לא זו שמובילה באמת את הסיפור. כמובן, יש לה את הרצונות והמחשבות שלה, ובכל זאת, הסיפור נע בעקבות אדוארד. 

3) היריב: מכירים את הספרים האלה שיש שתי נקודות מבט סותרות אחד של השני? אם קראתם אי פעם את הספר "המושבעים", תראו שנקודת מבט אחת היא של עורך הדין החוקר והשנייה של העבריין אותו מחפשים. כל אחד מהם הוא היריב בסיפור של השני, אבל אני חושבת שקל לנחש מי אמור להיות מקדם העלילה הראשי (כלומר, באיזה צד הסופר היה רוצה שנתמוך).

לסיכום

מקדם עלילה משני לא חייב להיות מספר, אבל הוא בהחלט יכול להיות מספר ואפילו מספר בלעדי. אם מדובר בבן לוויה או בן זוג, כאשר הוא המספר, הוא יכול לשפוך אור קצת שונה על מקדם העלילה הראשי, באמצעות הצגת ניגודים ביניהם (בני לוויה) או להיות איזה עמוד תווך בעת צרה. כאשר מדובר במקדם עלילה משני שהוא גם היריב, מטרתו להדגיש את השוני ביניהם. לא מספיק שאנחנו יודעים שהתכונות של מקדם העלילה הראשי הן בעלות אופי מסויים, אנחנו כל פעם נשווה אותם ליריב (כשהוא מקדם העלילה המשני).

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

סיפורים מוכרים עם טוויסט

  מכירים את זה שיש כל מיני רעיונות שחוזרים על עצמם מיליארד פעם, בדרך כלל בז'אנר הרומנטי? זה מרגיש שזו אותה גברת קיטשית באותה אדרת קיטשית...