???????????????????????????????????????????????????????????
כן, אני יודעת, נשמע מוזר. תקשיבו לי עד הסוף. באנגלית, ההתייחסות היא ל-hard (נוקשה) מול soft (רכה), לרב בהקשר של קסם, אך יש המדברים על כך בהקשר של בניית עולם
השאלה נותרה...
מכירים את טולקין? זה בסדר, לא ציפיתי שלמדתם יחד בתיכון או הייתם יחד בפלמ"ח, אבל פחות או יותר שתדעו איזה סוג של ספר פנטזיה הוא כתב. הוא כתב סיפור שמתוכנן מההתחלה עד הסוף: היצורים על כל מאפייניהם, המדינות, ההיסטוריה, שפות וכו'. טולקין ישב במשך שנים ליצור עולם שלא היה ולא נברא. הדבר הזה מכונה בניית עולם מובנית (או באנגלית hard world-building). באופן דומה, ניתן להתייחס גם לקסם שלו. אל תשאלו אותי על הפרטים המדויקים, אבל גם הקסם שלו מתוכנן בקפידה. במילים אחרות, יש לו מערכת קסם מובנית (ובאנגלית hard magic system).
מנגד, יש את הארי פוטר (ואני מניחה שגם החיות הקסומות ואיפה אפשר למצוא אותן גם נכנס לקטגוריה הזו) שם נראה שהיא פשוט... בונה את העולם במהלך הכתיבה, וגם את הקסם. ועל כן, מדובר בבניית עולם נבנית (soft world-building) ומערכת קסם נבנית (soft magic system).
אבל זה לא קצת בעייתי להמציא את הכל באמצע/לא לדעת בכלל מה החוקים?
יצירה (=בניית עולם + מערכת קסם) מובנית היא שידוע בדיוק לאן נכנס כל חלק. החיסרון שלה הוא... שאתם צריכים להיות מתכנני על בשביל זה.
אז הכל עניין של תכנון מול חוסר תכנון?
אולי לא במאה אחוז מהמקרים, אבל כנראה שלרב יצירה מובנית הולכת עם כתיבה מובנית (תכנון) בעוד יצירה נבנית עובד טובה עם כתיבה נבנית (זרימה). אבל יכול להיות שיהיו אלה שיתכננו את הכל העולם שמסביב ולא את העלילה. קשה לי להאמין שיהיו סיפורים חקוקים בסלע בלי מערכת קסם חקוקה בסלע. תקנו אותי אם אני טועה. אבל זוכרים את הכותבת של הארי פוטר? על אף חוסר המובנות של הקסם/העולם, היא דווקא תכננה את ספריה.
הסוף? זה היה נורא קצר!
אתם רואים שרשום עוד? כן? אז כנראה שלא.
בעיקרון יש עוד שאלה שניתן להעלות על הדעת: אם אתם כותבים משהו בסגנון טולקין, כלומר, מלא יצורים ומלא מדינות חדשות... כנראה שהייתי ממליצה לכם בחום ללכת על כתיבה מובנית. למה? כי... בהצלחה לתמרן עם המון סוגים שונים של יצורים בלי זה...
עם זאת, כיום, בפנטזיה ואפילו במד"ב, הכתיבה מתבססת על בני אדם או דמויי בני אדם (לפעמים יש חייזרים, אבל כמה שידוע לי, מקרה של מיליון יצורים על מיליון כוכבים הוא נורא נדיר. מצד שני... מד"ב הוא נדיר).
איך אני יודע/ת מה מתאים לי?
אלא אם בא לך להאמין לאדם מסוים שיש דרך נכונה (לרוב, ידברו על הכתיבה המובנית), אז... הפתרון הוא מה שנכון לגבי כל טיפ או עצה שתקבלו כאן או בכל מקום אחר: צריך לבדוק מה מתאים לך.
אני יודעת שאצלי כל מה שקשור לתכנון של כל דבר בסיפור הוא על גדר בלתי אפשרי... אז תהיו בטוחים שאת כל מה שקשור לסיפור "זר בממלכה חדשה/שלי" (והמעט מאוד שהיה בסיפורים "סיפורה של המלכה הרעה" ו"סינדרלה? כן, בטח!" המצאתי במקום. למה? כי זו שיטת העבודה שלי. יש שיאמרו עקומה, יש שיאמרו מלאת יצירתיות.
אבל כפי שנוכחתם לדעת, שתי הדרכים אפשריות. אבל תהיו בטוחים שיש כאלה שיש להם עולם שכולל בני אדם עם קצת קסם (או הרבה) ועדיין בחרו ביצירה מובנית.
יתרונות וחסרונות
היתרון של יצירה מובנית: כל כך הרבה יותר קל להתאים את כל החתיכות בתוך הפאזל.
החיסרון של יצירה מובנית: דורש ה-מ-ו-ן עבודה.
היתרון של יצירה נבנית: השמיים הם הגבול!
החיסרון של יצירה נבנית: זה עלול להיראות מאולץ או תמוה.
ועכשיו סיימתי D:
היה קצר, אבל אותי אישית ממש שימח לשמוע על כתיבה נבנית, ושזה לא משהו שהמצאתי.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה