יום חמישי, 31 במרץ 2022

עריכה עצמאית

אני מניחה שהכותרת די מסבירה את עצמה אז... בואו נגלוש לתכלס.

סיימתם את הספר? הידד! אבל חכו רגע! הוא עדיין לא מוכן לפרסום, בין אם זה באינטרנט ובוודאי אם מדובר בפרסום ספר לכל דבר. קודם כל אתם צריכים לעבור על כל הספר מההתחלה לבד.

בחירה שלכם, אבל יש כאלה שאומרים שכדאי לחכות כמה זמן מאז הכתיבה עד העריכה. ככה הכל לא מקובע מדי בראש.

אז.. הנה כמה דברים לשים אליהם בזמן העריכה

היגיון ביחס לדמות ולסיטואציה

ציינתי כבר, אבל למי אכפת, אפשר שוב.

גבר חיזר אחרי אישה מסוימת תקופת מה, אפילו שהיא הייתה ביחסים עם גבר אחר, אך הוא היה מוכן לחכות. אחרי שסוף סוף היא מבינה שהיא אוהבת את הבחור שחיזר אחריה, והשניים הופכים לזוג באופן רשמי, היא מחליטה לדבר עם מי שהיה בן הזוג שלה עד כה. בן הזוג שלה לשעבר מנשק אותה, והגבר המחזר רואה את הנשיקה. אחרי הנשיקה, היא ובן הזוג לשעבר מחליטים על פרידה הדדית.

האישה הולכת לחפש את בן הזוג הנוכחי. לאיזו תגובה הייתם מצפים ממנו ברגע שהיא רואה אותה?

הייתי מצפה שיכעס, שירגיש נבגד. לא יודעת, אולי אני טועה, אבל אני ממש לא אחשוב שזה הזמן האידיאלי להראות שהוא בעמדת כוח והוא יכול לכפות את עצמו עליה אחרי שכל הסיפור הוא עשה בדיוק ההפך.

אני מקווה שהדוגמה מספיק ברורה.

חפיפה למציאות
אני לא מתכוונת כמובן שאסור לכם לכתוב על אלפים, פיות, ערפדים, אנשי זאב וכל הדברים האלה. אבל... אם אתם לוקחים מאפיין אנושי קיים, כדאי שתצמדו למציאות.

האם לדמות שלכם יש מצב גופני מיוחד? זה יכול להיות רגישות למשהו, נכות, מחלה או חיווט נוירולוגי יוצא דופן (בעיות קשה וריכוז, למשל). אז כדאי שתעשו את המחקר שלכם בנושא, ואל תחרטטו מה שנראה לכם או הולך יופי עם העלילה.

אם יש לכם את המצב הזה, אתם בהחלט יכולים להתבסס על עצמכם, אבל כדאי שתחפשו מידע על עוד כמה אנשים בשביל לדעת התבטאות שונה (במקרה שרלוונטי, נכות אולי לא כל כך). אם אתם יודעים אנגלית, אתם יכולים פשוט לחפש את השאלה בגוגל, ולא פעם זה מפנה אתכם לאתר קוורה (quora). אגב, האתר קיים גם בעברית, אם כי אני מאמינה שיהיה לכם יותר קשה למצוא תשובות לשאלות שלכם. במידה ואתם רוצים לעבור לשאלה אחת המוצגת שם, אז או שתחפשו אותה בגוגל (העתק, הדבק), או שתרשמו לאתר. לא עולה כסף.

אם משהו חוזר על עצמו פעם אחת, תשקלו להוריד.

אל תזכירו משהו שאין לו מהות בהמשך
נראה לי הכותרת אומרת הכל, ובכל זאת.
אני לא מדברת על זה ששני אנשים מדברים, ומישהו אומר שהוא מת מפחד מנחשים אבל הוא לא פוגש נחש כל הספר. במילים אחרות, אני פחות נכנסת לתכנים שוליים של שיחות. אני מדברת יותר על מצבים שבהם אנחנו רוצים להוסיף פרט עלילה, בתקווה שיעזור לנו אחר כך, אבל בתכלס... לא נותן כלום. סתם נשמע מגניב, או אולי אפילו שכחנו אותו. וזה בסדר, אף אחד לא יירה לכם בראש אם כתבתם ואז אמרתם "אופסי, לא שמתי לב." אבל אם מדובר בפרט מאוד רציני, ואחר כך הוא לא יקבל גיבוי בעלילה... יתחילו הבעיות

הקוראים שלכם הם קוראי ספרים, לא קוראי מחשבות
הסיפור בנוי בצורה מושלמת וברורה בראש שלכם. אתם מעלים את זה על הכתב, ואז לא שמים לב... שמה שברור לכם... ממש לא ברור לקורא. לצעד הזה כדאי לקחת קוראי בטא

עריכה לשונית
נכון שזה כבר לא השלב הנכון בחייכם להפוך את העברית שלכם מלא משהו למעולה (במידה והיא כזו), אבל זה בהחלט זמן לא רע להתחיל לתרגל לתקן את הטעויות האלה להבא.

שימו לב לשגיאות כתיב/הקלדה, על פיסוק לא תקין, ניסוח לא ברור/מסורבל ו... כל הדברים שיגרמו לטקסט שלכם להיות פחות קריא למראית עין.

מומלץ בחום לעשות את זה אחרי השלבים האחרים, אבל אפשר גם לצידם.

רוצים להוסיף עוד דברים? שלחו!

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

סיפורים מוכרים עם טוויסט

  מכירים את זה שיש כל מיני רעיונות שחוזרים על עצמם מיליארד פעם, בדרך כלל בז'אנר הרומנטי? זה מרגיש שזו אותה גברת קיטשית באותה אדרת קיטשית...